בדיקת מיפוי קרנית מתבצעת כחלק אינטגרלי מבדיקת הראייה אצלי באופטיקה. בבדיקה זו נבדוק את פני השטח של הקרנית בעין ואת יכולת שבירת האור שלה. מיפוי הקרנית מתבצע בעזרת מכשיר מתקדם המצלם את שטח פני הקרנית בנקודות שונות של העין ומתרגם את התמונה למפה טופוגרפית. המפה ממחישה באופן מדויק את המקומות שבהם הקרנית שטוחה והמקומות שבהן היא קמורה.
דוגמא לתוצאת בדיקת מיפוי קרנית:
הצבע הכחול/ירוק – מראה כי הקרנית שטוחה יותר.
צבע אדום- מראה כי הקרנית קמורה יותר בנקודה זו.
בתמונה ניתן לראות דוגמא לפציינט עם צילנדר 1.50: השטח האדום מבטא את קמירות הקרנית (כלומר, הצילינדר) לעומת השטח בצבע ירוק/כחול/צהוב אשר מבטאים את החלקים שבהם הקרנית שטוחה יותר
הקרנית אחראית למרבית מהשבירה של קרני האור המגיעים אל העין בדרכו לרשתית. בעדשה התוך עינית מתבצעת שאר השבירה. הקרנית צריכה להיות אחידה בקמירותה על מנת שתבצע את תפקידה בצורה הטובה ביותר. לרוב מבנה הקרנית תהיה עגולה/אובלית. עיוותים או אי אחידות במבנה הקרנית יכולים לגרום לפגיעה בראייה: קוצר/רוחק ראיה, אסטיגמציה, קרטוקונוס.
באלו מקרים נבצע מיפוי קרנית?
- באמצעות מיפוי קרנית ניתן לזהות בעיות בקרנית כמו למשל: קרטוקונוס, עיוותים בקרנית.
- התאמת עדשות מגע רגילות ומיוחדות המתאימות למקרים מיוחדים כמו: קרטוקונוס, מרשמים גבוהים, אסטיגמציה גבוהה.
- פציינטים בעלי היסטוריה גנטית של מחלת הקרטוקונוס.
- במקרים בהם לא מצליחים להגיע לחדות ראייה טובה עם משקפיים או עדשות מגע. הקשיים יכולים להגיע עקב מבנה הקרנית שניתן לאבחנה רק על ידי מיפוי הקרנית.
לסיכום, בדיקת מיפוי הקרנית אינה פולשנית או כואבת, מדובר בבדיקה אשר מצלמת את מבנה הקרנית. כמובן שאין שום תופעות לוואי או טשטוש לאחר הבדיקה.