כל בדיקת ראייה אצלי בקליניקה תתחיל תמיד בשיחה עם הפציינט. חשוב לי קודם כל להבין מה הסיבה שהוא הגיע אליי? מה התלונה העיקרית שלו? האם המשקפיים הקיימים אינם מתאימים לו יותר? ומה הציפייה שלו מהמשקפיים החדשים. בנוסף, חשוב להבין את ההיסטוריה של הפציינט- האם יש גנטיקה במשפחה של מחלות עיניים, האם הפציינט סובל מסכרת או לחץ דם גבוה אשר עלולים להשפיע באופן ישיר על הראיה.
איתור מחלות עיניים בשלב מוקדם
חלק חשוב מבדיקת ראייה הוא המכשור החדשני והמתקדם המאפשר בדיקה מקיפה ככל האפשר. המכשור המתקדם מאפשר לאתר מחלות עיניים בשלב מוקדם ובכך למנוע הדרדרות ולהפנות להמשך טיפול מתאים אצל רופא עיניים.
בדיקת לחץ תוך עיני
בדיקה חשובה לאיתור מוקדם של מחלת הגלאוקומה.
מומלץ לבצע את הבדיקה פעם בשנה לאנשים מעל גיל 40 ולמי שיש היסטוריה משפחתית של מחלת הגלאוקומה. הבדיקה תתבצע ללא שימוש בטיפות להרחבת אישונים.
העין שלנו מייצרת באופן טבעי נוזל החיוני לתפקוד ומבנה העין. הנוזל בעין מיוצר בקצב הזהה לקצב ניקוז הנוזל מהעין ובכך שומר על הרשתית. כל שינוי במאזן זה עלול להעלות את הלחץ בעין ובכך לפגוע בתאים העצביים של עצב הראייה.
הפגיעה הינה בלתי הפיכה ועל כן חשוב ביותר לזהות את העלייה בלחץ התוך עיני ולטפל בה בהקדם. הבדיקה תתבצע על ידי שליחת אויר בלחץ אל תוך העין ומדידת הזמן שלוקח לקרנית לחזור למתח הרגיל שלה. לחץ תוך עיני תקין נע בין 9-18 מ”מ .לחץ מעל 18 מ”מ כספית מחייב הפנייה לרופא עיניים לצורך מעקב וטיפול. חשוב לציין, בדיקה על ידי המכשיר מהווה בדיקת סריקה בלבד ולא פותרת את הפציינט מבדיקת רופא עיניים.
מיפוי קרנית
בדיקת מבנה קמירות הקרנית (הרקמה החיצונית של העין). מיפוי קרנית הוא למעשה צילום והדמיה של הקרנית על גבי מפה אשר מציגה את קימוריה השונים. על ידי מיפוי קרנית ניתן לזהות שלבים התחלתיים של מחלות קרנית שונות: עיוותים בקרנית, קרטוקונוס, אסטיגמציה גבוהה ויכול לסייע בהתאמת עדשות מגע מיוחדות (עדשות לקרטוקונוס, עדשות סקלרליות).
קטרקט
איתור שלבים ראשונים או מתקדמים של עכירות בעדשה. בעת הבדיקה ניתן לראות האם ישנן נקודות שחורות על הקרנית אשר מעידים על עכירות של העדשה.
למידע נוסף ראה גם מאמר נושא “קטרקט“
בדיקה ע"י מכשיר Slit Lamp
בשלב הראשון תתבצע בדיקה על ידי מכשיר מיוחד הנקרא “סליט”. הפציינט יניח את הסנטר והמצח בצמוד למכשיר ועל ידי כך האופטומטריסט יבדוק לעומק את העין כולל את אישונים ושרירי העין. המכשיר יאיר על העין ובכך יאפשר הסתכלות מעמיקה לתוך העין. על ידי בדיקה זו ניתן לבדוק את מצב האישונים, שרירי העין, הקרנית, האם קיים עיוות בקרנית, דלקות בעיניים, חוסר חמצן בעין בשל עדשות מגע, יובש ועוד. שלב זה הוא שלב קריטי כיוון שכל ממצא עלול להשפיע על המשך הבדיקה ועל קביעת המספר במשקפיים.
חדות ראייה
בדיקת ראייה סטנדרטית תתחיל בבדיקת חדות הראייה: בדיקה זו בודקת את היכולת לזהות פרטים – מספרים/אותיות/עצמים. הבדיקה תתבצע בישיבה כאשר הפציינט יצטרך לקרוא ממרחק של כ-6 מטר מספרים ואותיות אשר מופיעים על לוח הבדיקה. בדרך זו ניתן לקבוע האם הפציינט רואה 6/6 או לא.
כלומר, במידה והפציינט הצליח לקרוא את האותיות שגודלן כ-8.7 מ”מ על הלוח במרחק 6 מטר עם או בלי עזרה של משקפיים, יהיה ניתן לקבוע כי הוא רואה 6/6.
ישנם מקרים שגם אחרי שהפציינט ירכיב את המשקפיים המותאמים לו, הוא עדיין לא יצליח להגיע לראייה 6/6, משמע שחדות הראייה ירודה ועשויה להעיד על מחלות/בעיות ברשתית. כמו כן, ישנם מקרים בהם יהיו הבדלים בחדות הראייה בין שתי העיניים אשר עשויים להעיד על עין עצלה.